Дров'яний камін - чудова прикраса інтер'єру, джерело тепла і затишку, і просто відмінний засіб для розслаблення та відпочинку після робочого дня. Це ознака доброго смаку господаря будинку, символ домашнього вогнища і гостинності. Зрештою, це приручений вогонь під дахом вашого житла. Камін - це, безумовно, прекрасний і стильний вибір.

Вже пройдено етапи вибору відповідної моделі за технічними параметрами і естетичними якостями, його покупка і установка. Вам залишається тільки насолоджуватися його теплом і танцюючими язиками полум'я. Однак, важливо врахувати ще один момент, нерозривно пов'язаний з появою в будинку каміна: грамотний вибір відповідного палива. Правильно заготовлені дрова з певними фізичними властивостями не заподіють жодних занепокоєнь ні вам, ні вашому каміну, але неякісне паливо невідповідних деревних порід або неправильно заготовлене, може негативно відбитися на роботі каміна.

ЯКІ Ж МОМЕНТИ ПРИ ВИБОРІ І ЗБЕРІГАННІ ПАЛИВА СЛІД ВРАХОВУВАТИ, ЩОБ ПРАВИЛЬНО ЕКСПЛУАТУВАТИ ВАШ КАМИН?

Перш за все, звернемо вашу увагу на сорти деревини. При горінні різних порід дерев виходять різні ефекти. Наприклад, деревину хвої не рекомендується використовувати в якості палива для каміна, так як при її згорянні утворюється багато сажі, що покриває стінки топки і димаря, що потребують позапланових чисток димоходу і топки. Також полум'я хвої дає багато іскор. Сильно димить, ним дуже важко розтопити камін. Не рекомендується також використовувати тільки дубові дрова кілька закладок поспіль (використовують змішані закладки): температура при їх горінні настільки підвищується, що можуть плавитися цегляні печі і каміни.

Рекомендована для спалювання в каміні деревина листяних порід дерев, але й тут будуть свої нюанси. Досить рівне і спокійне полум'я дають дубові і кленові дрова, а ось береза і ясен, хоч і горять навіть в сирому вигляді, але дають іскру при горінні. Дим, що утворюється при горінні вільхи або осики, не тільки не осідає на стінках димоходу у вигляді сажі, а й допомагає злегка «прочистити» трубу димоходу. Дуже приємний аромат дасть спалювання в каміні гілок вишні, яблуні чи ялівцю. Стара яблуня дасть цікавий багатобарвний відтінок полум'я. Унікальне явище виходить при спалюванні сплавного лісу: він горить рівним синім вогнем, горіння супроводжується приємним лавандовим ароматом. Липа виділяє корисні для органів дихання і шкіри речовини, важко розпалюється, але зате дає стійкий і тривалий жар.

Не менш важлива ступінь вологості полін. Вони повинні бути сухими, тобто вологість повинна складати не більше 20%. Чим більше відсоток вологості деревини, тим гірше вона прогорає, менше віддає тепла і дає багато сажі, яка осідає на стінках топки і димаря. Самостійно заготовлені дрова необхідно досушувати перед спалюванням для зниження їх вологості: свіжозрубане дерево містить близько 50% вологи, а процес природного сушіння до вологості 15-20% відбувається досить тривалий час - близько 2-х років. Однак, не варто і пересушувати поліна: це призведе до їх дуже швидкому згорянню і зниження тепловіддачі каміна.

Щільність деревини також впливає на якість її прогоряння. М'які сорти деревини (наприклад, ялина, сосна, тополя, вільха) легше колоти, але вони дають мало тепла, іскрять, видають тріск при спалюванні і миттєво згорають. Поліна твердих сортів деревини (дуб, ясен, ліщина, акація, глід, яблуня, груша) мають високу теплотворну здатність, добре горять і утворюють менше смол, що забруднюють димохід. Форма і розмір дров впливають на зовнішній вигляд полум'я, його інтенсивність і нормальну роботу топки. Для підтримки інтенсивного режиму горіння береться багато дров маленького діаметру, і навпаки: невелика кількість великих дров довго тліють і дають рівне, спокійне полум'я.

Максимальна товщина поліна може бути не більше 20 см, а довжина - трохи більше половини довжини топкової камери. Топку одноразово заповнюють не більше, ніж на 2 \ 3 об'єму. Якщо кинути відразу велику кількість палива, то відбувається різкий викид диму і вогню, багато тепла залишиться невикористаним.

Правильним вважається зберігання деревини в спеціальних стосах на вулиці під навісом, або в приміщеннях з хорошою вентиляцією: так вологість дров не опускається нижче вуличної, щоб дрова не пересихали. Під таким навісом вони можуть зберігатися 2-3 роки, до досягнення необхідної кондиції. Рекомендується укладати поліна корою вгору. У підвалах деревина може відволожуватися, в будинку - пересихати. Зберігати дрова слід, природно, далеко від відкритого вогню. Невелика кількість дров для швидкої розпалювання зберігається в будинку, під рукою. Існують моделі каміна з вбудованими дровницями, або спеціальні дровниці об'ємом в кілька закладок.

Заготовка дров може відбуватися вручну, що істотно економніше закупівлі палива. Заготовлювати краще в кінці року (в листопаді-грудні), коли деревина містить мінімальний обсяг вологи. При виборі деревини упевніться, що на ній немає ознак гниття. Найзручніше при заготівлі дров використовувати ланцюгову пилу для валки лісу, обрізання гілок. З метою безпеки бажано використовувати захисне спорядження - щільний одяг, закрите взуття, шолом, рукавички.

Якщо ви замовляєте дрова, то візьміть до уваги наступне: вже колоті поліна можна відразу використовувати, але вони набагато дорожче коштують. Поліна - дешевше, але їх потрібно буде розколоти самостійно. Колоти колоди найкраще взимку на морозі, за допомогою сокири або колуна. Розкол полегшують тріщини і дефекти на поліні.

Ідеальним варіантом для вашого каміна, будуть дрова з сушки. Вони вже доведенні до ідеальної вологості та розміру і зазвичай вже гарно складенні у палети, для зручності при транспортуванні. Такі дрова забезпечують легкість розпалу каміна та красу горіння полум'я і звичайно віддадуть максимальну кількість тепла, щоб обігріти ваш дім. Єдиним мінусом є їх вартість, хоча у багатьох випадках вона не значно перевищує кінцеву ціну дров, що ми купуємо у сирому вигляді та сушим самостійно.

Інструкція до камінів, як правило, вказує тип і характеристики палива, які відповідають саме вашої моделі.

Ознайомитися з асортиментом дров'яних камінів можна в нашому каталозі.

Читайте також: